Σοβαρή αναστάτωση έχει προκληθεί στην παγκόσμια αγορά παραγωγής εξωλέμβιων κινητήρων λόγω ελλείψεων που σημειώνονται εξ αιτίας του ανεπαρκούς εφοδιασμού ημιαγωγών (semi conductors) ή μικροτσίπ όπως είναι ευρέως γνωστά.

 

Τα μικροτσίπ είναι απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτρονικών οργάνων, χειριστηρίων και γενικά για όλες τις ηλεκτρονικές εφαρμογές του κινητήρα. Οι ημιαγωγοί είναι εξαιρετικά σημαντικά ανταλλακτικά για την ολοκλήρωση των εξωλέμβιων κινητήρων και όχι μόνο. Αφορά όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες του κινητήρα, καθώς και την κατασκευή ηλεκτρονικών οργάνων, χειριστηρίων κλπ.

Το Boatfishing.gr επικοινώνησε με τον ΣΕΚΑΠΛΑΣ, όπου μας ενημέρωσαν ότι και στην Ελληνική αγορά, παρά τις προσπάθειες των εισαγωγικών εταιριών, υπάρχουν φαινόμενα σημαντικών καθυστερήσεων στις παραλαβές με αποτέλεσμα την έντονη έλλειψη κινητήρων και αξεσουάρ (οργάνων, χειριστηρίων) κυρίως μεγάλων ιπποδυνάμεων.

gia pio logo echei frenarei i paragogi exolemvion kinitiron 1

Για πιο λόγο δημιουργήθηκε έλλειψη στους ημιαγωγούς

Το CNN αναφέρει πως τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για κάθε είδους ψηφιακές συσκευές. Σε αυτές τις συσκευές δεν περιλαμβάνονται, όμως, μόνο τα smartphones και οι φορητοί υπολογιστές αλλά πρακτικά κάθε συσκευή που έχει κάποια δόση ευφυίας. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι το 2020 το 40% του κόστους ενός σύγχρονου αυτοκίνητου αφορούσε τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος, τα οποία, όπως είναι προφανές, βασίζονται σε ημιαγωγούς. Αντίστοιχα, σχεδόν κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε έχει κάποιον ημιαγωγό. Και από τη στιγμή που η αύξηση της παραγωγής των ημιαγωγών δεν είναι κάτι που γίνεται απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανέμεναν να παρουσιαστούν τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όπου, για παράδειγμα, η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές είναι μεγαλύτερη από τα διαθέσιμα μοντέλα. Κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των τιμών σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων.

Οι καταναλωτές έχουν αυξήσει τη ζήτηση φορητών υπολογιστών, κονσόλων, παιχνιδιών και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργώντας δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα των chip κατά την διάρκεια του 2020 και τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς.

Έχουν επίσης αγοράσει περισσότερα αυτοκίνητα από ό,τι ανέμεναν οι αυτοκινητοβιομηχανίες την περασμένη άνοιξη, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις προμήθειες. Η έλλειψη στους ημιαγωγούς συνδέεται και με τις πολιτικές του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο τον περιορισμό των μεταφορών τεχνολογίας από την Κίνα. Οι εταιρείες προειδοποιούν ότι το κενό εφοδιασμού μπορεί να χρειαστεί πολλούς μήνες για να καλυφθεί καθώς παλεύουν να ανταποκριθούν στην ισχυρή ζήτηση.

Όσον αφορά τις εξωλέμβιες μηχανές στη χώρα μας, ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ σημειώνει ότι το γεγονός της έλλειψης ημιαγωγών συνδυαζόμενο με την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης από την μια και της παράλληλης έλλειψης containers στην παγκόσμια αγορά από την άλλη, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα.

gia pio logo echei frenarei i paragogi exolemvion kinitiron 3

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών έχει αγγίξει 169 βιομηχανικούς κλάδους

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών ή μικροτσίπ έχει αγγίξει με κάποιον τρόπο 169 βιομηχανικούς κλάδους. Τα εργοστάσια προσπαθούν να βρουν με κάθε τρόπο ημιαγωγούς προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή. Ήδη έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές στην αυτοκινητοβιομηχανία,  για παράδειγμα η Honda και η Νissan αναμένεται να πουλήσουν 250.000 λιγότερα αυτοκίνητα με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του έτους, λόγω της συγκεκριμένης έλλειψης των τσιπ. Η έλλειψη ημιαγωγών μπορεί να αφαιρέσει έως και 1% από το ΑΕΠ των ΗΠΑ, παρά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών με τη συνεχιζόμενη χαλάρωση των lockdown!

Το «αφεντικό» της Daimler, Ola Källenius επιβεβαίωσε το πρόβλημα, αναφέροντας πως η έλλειψη chip που κοστίζουν μόνο cents ή κάποια δολάρια, καθυστερούν τη κατασκευή και διάθεση ενός προϊόντος που κοστίζει πάνω από 70.000 $.

 

*πηγή άρθρου: boatfishing.gr (https://www.boatfishing.gr/article-post/gia-pio-logo-echei-frenarei-i-paragogi-exolemvion-kinitiron/)